AddThis Social Bookmark Button
Pidro regler tre spelare
Tillbaka till den svenska hemsidan
Ladda ner Pidro Challenge på svenska (freeware)

Pidro för tre personer

Många har försökt spela pidro på tremanhand när den fjärde personen har saknats. Det finns en del varianter men de flesta ganska dåliga som till exempel när träkarlen bara spelar ut sina kort på måfå.

Här är en variant som faktiskt fungerar ganska bra

Grundiden är att en person spelar med träkarl mot två personer. Den ensamma spelaren kontrollerar träkarlen fullständigt under spelfasen men kan inte bjuda för honom och vet inte hans kort i bjudfasen.

Spela så här - ett exempel steg för steg: Dela ut korten normalt och börja bjuda. Låt säga att given är till vänster om ensamspelaren. Träkarlen börjar budgivningen och passar automatiskt för han får inte bjuda. Ingen får se hans kort. Nästa spelare bjuder 7. Ensamspelaren passar. Given passar. Hjärter väljs.

Träkalens kort vänds upp så att alla kan se dem och alla icke-hjärter kastas bort. Han köper nya kort som delas med baksidan upp. I det här skedet vet ingen vad finns i träkarlens köp men alla vet hans ursprungliga kort. övriga spelare köper nya kort på vanligt sätt.

Budgivaren, dvs spelaren till vänster om träkarlen öppnar. Ensamspelaren och budgivarens partner spelar ut på normalt sätt utan att ännu veta träkarlens alla kort. När det blir träkarlens tur vänds alla hans kort upp och ensamspelaren bestämmer vad som spelas. Nu fortsätter spelet helt normalt och ensamspelaren kontrollerar fullständigt hur träkarlen spelar.

I det fallet att träkarlen är given vänds inte has kort upp vid köpet utan hela handen plus packen är okända för alla tills han spelar ut sitt första kort.

Om träkarlen måste bjuda 6 för att alla passade så bjuder han 6 och ensamspelaren väljer färg utan att se träkarlens kort.

Det visar sej att fördelen i spelföringen balanseras ganska väl av nackdelen av att laget bara kan bjuda med en hand och spelet blir i genomsnitt förvånansvärt jämt.

Speltips

Under en kväll kan man spela så att var och en av de tre spelarna i tur och ordning spelar ensam. Man kan räkna ihop vinsterna och förlusterna och då kan kvällens segrare koras och den som är sist får stå för ölen.

Copyright Carl Stenholm, Niklas Indola

Tillbaka till den svenska hemsidan
Ladda ner Pidro Challenge på svenska (freeware)