AddThis Social Bookmark Button
Pidron historia
Takaisin
Lataa Pidro Challenge (vapaasti ladattava)

Pidro korttipelin historia

Tämä sivu on tiivistelmä siitä mitä olen oppinut Pidron historiasta lukemalla eri korttipelien sääntöjä ja muuta nettimateriaalia. Jotta tästä sivusta saa kaiken irti on jo tunnettava Pidron säännöt kohtuullisen hyvin. Perusoletukseni pelin kehityksestä on ollut että esittämät pelit muodostavat kehitysketjun missä pelistä toiseen vain muutama asia on muuttunut kerralla, koska tämä on todennäköisin tapahtumaketju. Täyttä varmuutta asiasta ei tietenkään ole.

All Fours

Historia alkaa "All Fours" korttipelistä, jota pelattiin Englannissa 1600-luvulla. Peli pelataan vielä tänä päivänäkin jossain päin Englantia ja Trinidadia. All Fours on tikkipeli joka syntyi kauan ennen Bridgeä. Alla on peli kuvattu suhteessa Pidroon:Amerikassa alettiin pelaamaan All Foursia nimillä "Seven Up" ja "Old Sledge"

Pitch

Joku Amerikassa keksi että valtti määriteltäisiin tarjoamalla kuinka monta PISTETTÄ aikoo vähintään ottaa ja että korkeimmin tarjoava valitsee valtin. Tästä syntyi "Pitch". Peli esiintyy paripelinä "Partner Pitch" tai yksinpelinä "Cutthroat Pitch"Tästä sitten syntyi muita variaatioita lähinnä korttien määrässä tai mitä laskettiin PISTEEKSI.

Pedro

"Pitch with fives", jota myös kutsutaan "Pedro":ksi, pelattiin yleisesti USA:ssa 1800-luvulla. "Double Pedro" ("Cinch", "Catch Five") tuo mukaan toisen vitosen (off color five) PISTEkortiksi ja on jo aika lähellä Pidroa

Tässä vaiheessa jo esiintyy muunnelmia missä voidaan ylittää 14 huutoa tarjoamalla 28 ("shooting the moon") tai peräti tuplaamalla toisenkin kerran tarjoamalla 56.

Pedro muuttui Pidroksi, kun peli tuotiin Pohjanmaalle, mitä todennäköisimmin ensin Kokkolaan. Pidro eroaa Pedrosta sillä että pelataan ainoastaan valttia ja että pienin huuto ja pakkohuuto putosivat kuuteen. En ole löytänyt toista varianttia, missä pelattaisiin ainoastaan valttia. Ainoastaan valtin pelaaminen erottaa Pidron ainutlaatuiseksi peliksi suuressa Pitch perheessä.

Alla muutama muu Pedro versio:

Joissakin muunnelmissa on sellainen sääntö että on pakko heittää korttinsa pois jos valtit loppuvat. Joissakin taas sellainen sääntö, joka sallii viimeisen valtin antamisen pelikaverille.

Niklas Indola 28.12.06, kaikki virheet ovat minun

Lähteet

Pitch card game| All Fours| Set Back| Cinch| Pedro| King Pedro

Takaisin suomenkieliselle sivulle - ilmaiset korttipelit